Tasmanië is een unieke eilandstaat in het zuidoostelijke puntje van Australië. Ongeveer zo groot als West Virginia, oftewel 1.5 keer Zwitserland, is Tasmanië een land met prachtige kustlijnen, oeroude bossen, ruige bergen en sprankelende hooglandmeren. Meer dan een derde van de staat is gereserveerd als nationale parken, waarvan een steeds groter aantal wordt uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoedwildernis. Deze gebieden bieden een toevluchtsoord en leefgebied voor zeldzame en endemische planten en dieren, waaronder overlevenden van het oude zuidelijke supercontinent Gondwana. Deze omgevingen zijn de thuisbasis van prachtige buitenactiviteiten zoals raften op de rivier, kajakken op zee, bushwalking, fietsen en vliegvissen van wereldklasse (om er maar een paar te noemen).

Omringd door de Zuidelijke Oceaan, de Tasmanzee en de Bass Strait, heeft Tasmanië 's werelds schoonste lucht en verheugt zich in zuiver water en vruchtbare grond - de resulterende wijn en voedsel worden wereldwijd geprezen.

Het Europese erfgoed van het eiland dateert uit het begin van de 1800e eeuw, terwijl Tasmaanse Aboriginals 40,000 jaar geleden voor het eerst arriveerden.

Het moderne Tasmanië is rijk aan een kleurrijke geschiedenis en een spectaculaire natuurlijke omgeving, maar heeft ook een levendige cultuur, met een van de beste kleine symfonieorkesten ter wereld en de thuisbasis van artiesten, auteurs en ambachtslieden die inspiratie opdoen op deze speciale plek.

Slechts een korte vlucht met het vliegtuig of een ontspannende overtocht met de veerboot vanaf het vasteland van Australië, dit natuurlijke paradijs zal voor altijd in je geheugen blijven.

Bevolking van Tasmanië

De bevolking van Tasmanië is ongeveer 541,000. De belangrijkste centra zijn Hobart (de hoofdstad met ongeveer 200,000 inwoners), Launceston (ongeveer 100,000), Devonport (ongeveer 30,000) en Burnie (ongeveer 20,000).

Het weer in Tasmanië

Hobart, Tasmanië, heeft de op een na laagste regenval van het land (626 mm of 24 inch) van alle Australische hoofdsteden. De gemiddelde zomertemperaturen liggen tussen de comfortabele 21°C en 26°C. Het gemiddelde in de winter is 12 ° C (52 ° F).

Voor actuele Tasmanië, weersinformatie, klik hier Huidig ​​weer in Tasmanië.

 

Meer lezen

Tasmanië's dieren in het wild

Buideldieren

Tasmaanse duivel (Sarcophilus harrisii)

Kom en ontmoet de iconische Tasmaanse duivel, Sarcophilus (wat vleesminnend betekent) harisii, het grootste vleesetende buideldier ter wereld. Leer meer over hun historische interactie met de eerste Europeanen, hoe ze hun naam, de duivel, kregen en de geconcentreerde inspanning om deze bedreigde diersoort nu te redden van een dodelijke ziekte. Duivels leven in heide en sclerofylbossen, waar ze overdag schuilen en 's nachts eten, terwijl ze aaseters zoeken op karkassen van wallaby's, andere zoogdieren en vogels. Ze broeden in maart en in april worden de jongen geboren die lijken op een kleine rijstkorrel. Het is survival of the fittest als ze klauteren om zich aan een van de vier spenen in de naar achteren gerichte buidel van het vrouwtje te hechten. Hun levensduur is relatief kort, tussen de 6 en 8 jaar, en met 90% van de wilde populatie die door de ziekte is uitgeroeid, is het dankzij de inspanningen van fokprogramma's in gevangenschap en de verplaatsing van gezonde duivels dat het Save the Tasmanian Devil-programma nu kan focus op het herstel van de soort in het wild. 

Oostelijke Quoll (Dasyurus viverrinus)

Het meest nauw verwant aan de Tasmaanse duivel, heeft Tasmanië twee soorten quoll (de gevlekte staart en de oostelijke), waarbij de oostelijke uitgestorven is op het vasteland van Australië en de gevlekte staart met uitsterven wordt bedreigd. Net als de duivel zijn het vleesetende buideldieren. Ze zijn echter een behendige jager die op boomtakken rent en vogels besluipt, nesten plundert voor eieren en kuikens en sluipt in een paar kippencoupés! Hun jassen zijn ofwel fawn-grijs of gitzwart met prachtige witte vlekken die camouflage bieden in de Tasmaanse bush.

Tasmaanse Pademelon (Thylogale billardierii)

De Pademelon, kleiner en gedrongener dan de wallaby, is een veelvoorkomend gezicht in Tasmanië, waaronder veel achtertuinen in de voorsteden. Ooit op het vasteland van Australië voorkomend, stierf het uit door predatie door dingo's en vossen, maar floreerde het in de afwezigheid van deze roofdieren in Tasmanië. Tijdens de vroege vestiging waren hun vlees en huid de steunpilaren van veel plattelandsgemeenschappen. Het zijn vraatzuchtige browsers van moestuinen, zaailingen en grassen. De soort leeft voornamelijk solitair en hoewel er het hele jaar door wordt gebroed, vinden de meeste geboorten plaats aan het begin van de winter.

Tasmaanse Bettong Bettongia gaimardi

'Bettong' is een aboriginal woord dat kleine wallaby betekent. Deze unieke wezens die alleen in het oosten van Tasmanië te vinden zijn, leven in graspollen of onder boomstammen met hun grasnesten gebouwd van materiaal dat in de grijpstaart van het dier wordt gedragen. Ze zijn schemerig (actief bij zonsondergang en zonsopgang) en voeden zich met wortels, knollen en schimmels. De schimmelsporen worden uitgescheiden in de ontlasting, wat de verspreiding en kolonisatie van de schimmels vergemakkelijkt. Bettongs hebben een precisie-achtige fokkerij waardoor ze jaarlijks tot drie nakomelingen kunnen grootbrengen. Net als andere Tasmaanse zoogdieren hangen hun bestaan ​​en overleving af van het ontbreken van significante roofdieren (vooral vossen) in Tasmanië.

Vogels

Tasmaanse inheemse kip (Gallinula mortierii)

Een prehistorische vogel met schitterende rode ogen dateert uit het Pleistoceen (1.6 miljoen – 10,000 jaar geleden). Ooit gevonden op het vasteland van Australië, bestaan ​​ze nu alleen in Tasmanië vanwege een gebrek aan predatie en een overvloed aan water. De lokale bevolking noemt ze 'turbo-chooks' als snelle lopers die snelheden halen tot 50 km per uur. Ze zijn meestal het hele jaar door te zien langs bermen, in graslanden en weiden, waar ze voor veel entertainment zorgen met hun dramatische gedrag (gebaren, staartbewegingen) en grappig refrein dat klinkt als een kakofonie van afkortzagen!

Oranjebuikparkiet (Neophema chrysogaster)

Deze heldere, kleurrijke vogels bewonen een speciaal deel van Tasmanië, een plaats genaamd Melaleuca in het zuidwesten, de laatst bekende broedplaats voor deze ernstig bedreigde soort. Minder dan 70 vogels leven in het wild, en de terugkeer van slechts drie broedparen dit seizoen (2016) heeft een massale publieke reactie gemobiliseerd om financieel te helpen bij een van de langstlopende programma's voor het herstel van soorten ter wereld. Dit herstelprogramma werd geïnitieerd door natuurbeschermer, kunstenaar en volkslegende Deny King 1981, die eind jaren veertig zijn huis in deze afgelegen wildernis bouwde. Oranjebuikpapegaaien (liefkozend bekend als OBP's) arriveren half oktober in Melaleuca, bewoond tussen half november en maart. Nesten worden zowel in boomholten als in kunstmatige nestkasten gemaakt. Deze vogels, hoewel relatief klein van formaat, met een lengte van ongeveer 1940 cm en een gewicht van slechts 20 gram, hebben een grote aanhang gekregen vanwege hun lijst als een van 's werelds zeldzaamste en meest bedreigde soorten.

Zwarte Currawong Strepera fuliginosa

De Black Currawong is een slanke merel met witgepunte staartveren die gewoonlijk worden geassocieerd met bergachtige streken en gematigde regenwouden. Ze hebben een grote snavel en opvallende gele ogen als gevolg van hun intelligentie en reputatie om veel mensen te slim af te zijn! Ze zijn een opportunistische eter en zullen hagedissen, muizen, fruit en je lunch eten als je niet oppast. Deze vogels vergezellen je vaak aan je picknicktafel en maken ritsen van rugzakken los om voedsel te zoeken. Zwarte Currawongs trekken in de winter naar de laaglanden, vaak in luidruchtige kuddes. Hun brutaliteit en durf dwingen ons respect af, terwijl hun roep herinneringen oproept aan ruige, wilde en winderige plaatsen.

Kortstaartpijlstormvogel (Puffinus tenuirostris)

De kortstaartpijlstormvogels, ook bekend als de 'muttonbird', migreren elk jaar tussen september en april ongeveer 15000 km van het noordpoolgebied naar het zuidoosten van Australië, waarbij ongeveer 18 miljoen vogels in Tasmanië aankomen om te broeden. De vogels vormen een partner voor het leven, nestelen in holen en de kuikens komen eind januari uit. Het zijn sierlijke oceanische vogels die in enorme aantallen op zee ronddrijven. Tijdens de zomermaanden zijn er ook grote 'vlotten' met pijlstormvogels te zien die voor de kust drijven. De Tasmaanse Aboriginals hebben een lange geschiedenis en culturele traditie in het oogsten van schapenvleesvogels. Afgezien van de vogels die een energierijke voedselbron leverden, werd het schapenvet gebruikt om hun lichaam te bekleden. Het vormde een isolerende laag voor deze meest zuidelijke mensen die bestonden tijdens de laatste ijstijd toen ze bedekt waren met oker.

 

monotremes

Vogelbekdier (Ornithorhynchus anatinus)

Het vogelbekdier kreeg bekendheid toen aan het einde van de 1800e eeuw een exemplaar werd teruggestuurd naar Engeland. De taxidermisten vermoedden meteen dat dit schepsel een grap was, in de veronderstelling dat iemand een eend en een bever aan elkaar had genaaid! Zo'n ongewoon dier (een van de slechts vijf monotremes, dat wil zeggen eierleggende zoogdieren ter wereld) is geschilderd als groter dan het leven, en de meeste bezoekers zijn verrast om te ontdekken dat het slechts ongeveer 45-60 cm lang is. Hij leeft in holen die in de aarden oevers van beken, rivieren en meren zijn gegraven en broedt in het voorjaar. Geduld is vereist om er een in het wild te observeren, en ze verschijnen meestal bij zonsopgang en zonsondergang wanneer ze terugkeren naar de oppervlakte om te ademen na herhaaldelijk duiken naar voedsel. De unieke evolutie van dit dier heeft geleid tot bezorgdheid over zijn kwetsbaarheid voor veranderingen in het milieu. In de jaren tachtig werd een schimmelziekte ontdekt en er wordt onderzoek gedaan naar de mogelijke effecten op de bevolking.

Kortsnavelige mierenegel (Tachyglossus aculeatus)

Tasmaanse echidna's zijn groter dan die op het vasteland van Australië en hebben meer vacht die een deel van hun stekels kan verbergen. De stekels zijn hun verdedigingsmechanisme en wanneer ze worden bedreigd, graven ze in de grond, beschermen hun hoofd en buik, en laten alleen hun stekels bloot. Met al die stekels is reproductie een lastig proces, dus mannen hebben een uniek stuk uitrusting - een vierkoppige penis (maar gebruik slechts twee koppen) in combinatie met fenomenaal sperma met een opmerkelijk uithoudingsvermogen. Een solitair dier, maar niet monogaam, tijdens het broedseizoen (juni - september), zijn de grappige 'liefdestreinen' te zien waar tot 10 mannetjes een enkel vrouwtje tot een week volgen. Het vrouwtje legt een ei rechtstreeks in een tijdelijke buidel en de jongen komen tien dagen later uit, waar ze melk zuigen die wordt afgescheiden door klieren in plaats van uit tepels. Vanaf oktober is het gebruikelijk om mierenegels (vooral jonge) te zien wandelen langs de kant van de weg en in bossen en weiden.

zeezoogdieren

Australische pelsrob Arctocephalus pusillus

In het midden van de 1800e eeuw waren deze zeehonden een vitale industrie voor de zich ontwikkelende Tasmaanse kolonie toen ze op de rand van uitsterven werden gejaagd voor hun vlees, olie en pels. Ze zijn nu volledig beschermd en hoewel de populaties zich hebben hersteld, blijven ze de op drie na zeldzaamste zeehondensoort ter wereld. Ze broeden tussen oktober en januari op de Bass Strait-eilanden voor het noorden van Tasmanië. In het zuiden van Tasmanië zie je de mannetjes het vaakst in zee zwemmen, op rotsen worden gesleept of er lusteloos uitzien, op hun zij drijvend met één flipper rechtop uit het water. Hoewel het lijkt alsof ze in de zon bakken, kunnen ze met deze flipper de beweging van wind en water voelen. De mannetjes zijn forse kerels met een gewicht tussen 220 - 360 kg en lijken omslachtig op het land, maar slank in het water. Hun dichte pelsjas maakt ze zowel waterdicht als isoleert, en dit wordt elk jaar vervangen door nieuwe groei wanneer ze vervellen. Je ruikt een zeehondenkolonie vaak lang voordat je ze ziet! Dit komt door hun dieet van voornamelijk vis en inktvis. Omdat ze alleen aan land komen om te rusten en te broeden, is het niet eenvoudig om hun exacte populatieaantallen te kennen. Er wordt echter geschat dat er elk jaar ongeveer 5000 zeehondenpups worden geboren in de Tasmaanse wateren.

Gewone dolfijn Delphinus delphis

Het unieke zandloperpatroon op de zijkant van deze dieren onderscheidt ze van de tuimelaar, en ze hebben ook een langere snavel. Het zijn sociale dieren en dartelen in de Tasmaanse kustwateren, meestal in groepen van 12, maar soms zijn er wel 30 individuen waargenomen die langs en voor de boeg van een cruiseschip ravotten. Ze zijn het hele jaar door te zien en zien er nieuwsgierig en speels uit. Ze zijn echter de meest voorkomende dolfijn die in Tasmanië strandt en zijn relatief klein. Ze zijn vrij gemakkelijk terug te keren naar het water samen met de rest van hun pod.